Adventskransens originale historie og oprindelse
Vi tænder troligt ét lys i adventskransen hver søndag i advent op til jul. Men hvad er historien bag den traditionelle krans, og hvorfor hænger den så uløseligt sammen med juletiden?
Traditionen begynder
Adventskransen stammer fra Tyskland helt tilbage i 1839, hvor en tysk teolog ved navn Johann Hinrich Wichern anvendte den i sit missionsarbejde. Hans adventskrans så dog noget anderledes ud end den adventskrans, vi kender i dag.
Den havde mange flere lys, som varierede i både farve og størrelse. I første omgang var kransen ikke lavet af gran, som vi kender det i dag, men derimod af et trævognhjul. Først i 1860 beklædte han vognhjulet med gran, som skulle minde om den stikkende tornekrone på Jesus’ hoved, da han blev korsfæstet.
Lysenes farve havde en vigtig betydning
For den tyske teolog var lysenes farve af vigtig betydning. Han mente, at de rigtige farver var rød og hvid. Rød som symbol på kærlighed, og hvid som symbol på uskyld.
Det gav ham nogle vanskeligheder, da man i de kirkelige kredse mente, at lysene burde være lilla, nærmere bestemt violet. Farven er i kirken bundet sammen med advent, der er det kirkelige nytår. Tiden var oprindeligt tænkt som åndelig forberedelse til Jesus' fødselsdag, primært gennem faste og bod. Violet symboliserer bod og forberedelse i den katolske kirke.
Adventskransen i Danmark
Traditionen er en af de nyere i de danske hjem. I årene omkring 1. Verdenskrig så man de første adventskranse i Sønderjylland, som dengang var i tyske hænder. Her blev adventskransen pyntet med røde og hvide bånd, som markerede det danske tilhørsforhold. Da Sønderjylland blev lagt til Danmark, blev traditionen lige så stille udbredt til resten af landet.
Det var dog først omkring 1940, at adventskransen fik det helt store gennembrud hos den danske befolkning. Her havde Billedbladet taget billeder under et besøg hos Dronning Alexandrine, blandt andet af hendes smukke adventskrans. . Efter artiklen udkom, blev adventskransen for alvor populær. Traditionen havde hun medbragt fra sit tyske hjemland, og hun havde allerede indført den som del af de faste jule skikke i kongehuset i 1918
Populariteten blev ikke mindre ved besættelsen under Anden Verdenskrig, hvor man tændte lys som et symbol på frihed. Den fine krans med de røde og hvide faver, kan være blevet set som en fejring af de danske værdier. Dette var især tydeligt, da adventskransen blev udvalgt som motiv til det første julemærke efter krigens afslutning. Det var også først herefter, at traditionen blev udbredt til de danske kirker. I dag har de fleste følkekirker en adventskrans, der bliver tændt hver søndag op til jul.
Den moderne adventskrans
I dag er det hverken en fast tradition, at kransen skal bindes af gran eller have specifikke farver på lys og bånd. Det er ikke engang nødvendigt, at adventskransen rent faktisk har form som en krans. Der findes et utal af smukke dekorationer, hvor det eneste kendetegn fra den oprindelige tradition er de 4 lys.
Adventskrans bundet af blågrønne hortensia.
Man kan derfor støde på adventsdekorationer, hvor lysene placeres i en anderledes form end den klassiske cirkel. I dag er det vigtigere, at dekorationen passer ind i hjemmet med både farve- og materialevalg, Flere har også temaer for deres julepynt, som adventskransen skal passe ind i. Hvis resten af pynten er i lyserøde nuancer, kan kransen for eksempel spraymales, laves af grene med pink peberkorn eller bindes af hortensia. Skal der pyntes op med naturlige farver og materialer, kan man gå en tur i skoven efter kogler, mos og bær til kransen.
Bestil en adventskrans eller dekoration
Mangler du årets adventskrans eller vil du gerne overraske en, du har kær? Vi laver både traditionelle adventskranse og moderne adventskranse- og dekorationer, som bliver leveret direkte hjem til den ønskede modtager. Du kan se det store udvalg her. Kontakt os gerne på mail eller telefon, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har specifikke ønsker eller spørgsmål.