Orkidé pasning
Der findes flere forskellige slags orkidéer, men i dag vil vi skrive lidt om den mest almindelige orkidé, den vi oftest støder på i de danske hjem, blomsterforretninger og supermarkeder – nemlig Phalaenopsis.
Orkidé familien er ret stor i planteriget, og der findes mange forskellige slægter og mange tusinde arter.
Hvor skal en orkidé stå?
Orkidéen har rigtig godt af en placering med lys, men vær opmærksom på at det er vigtigt at den ikke står i direkte sollys, da planten kan risikere at få "solskader".
En god placering kan være i vinduet med morgensol, så står den lyst og lækkert, men den slipper for den skarpe eftermiddagssol og for at få brændte blade og blomster. Altså i et østvendt vindue er ideelt eller nordvendt i sommerhalvåret.
Hvordan og hvornår skal en orkidé vandes?
Her har du 2 forskellige muligheder afhængig af hvor god du normalt er til at huske den almindelige vanding i dagligdagen.
En orkidé skal som udgangspunkt vandes en gang hver eller hver anden ugen. Måske en smule mere vand om sommeren, og lidt mindre om vinteren.
Førhen sagde man et snapseglas om ugen ved kirketid.
Det var en god huskeregel.
Måske er du en af dem, der stadig godt kan glemme vandingen alligevel, så er det en god idé, cirka hver anden/tredje uge, at dyppe hele orkidéens potte ned i en balje fyldt med vand. Når potten er gennemvædet, og der ikke længere kommer luftbobler op, er den klar til at blive taget op og stillet til afdrypning før planten sættes tilbage i skjuleren.
Det er vigtigt at din orkidé ikke står og sopper i vand, det kan den ikke holde til. Rødderne har brug for ilt og dermed også luft.
Et af kendetegnene på om planten mangler vand er ved at kigge på dens luftrødder. Hvis de er tørre og runkne, er det tid til en vanding. Er de derimod sprøde og virker friske er planten i trivsel, og mangler højst sandsynligt ikke vand.
Husk også at en orkidé klarer sig bedst i orkidéjord, som er en særlig jord med bark, som gør at planten og rødderne bedre kan ånde, og dermed heller ikke holde på så meget vand.
Hvornår skal man gøde orkidéer?
Ligesom med de fleste andre planter har orkidéen også brug for gødning i løbet af året.
En orkidé har både en hvilefase og en vækstfase.
I hvilefasen, hvor den ikke blomstrer, har den ikke brug for gødning, da den ikke bruger energi på at gro. Her kan du helt undlade at gøde.
I vækstfasen, er det derimod en anden historie. Her har planten brug for hjælp til at få de næringsstoffer som den har brug for, for at gro. Det er derfor en god idé at gøde cirka hver anden gang du vander.
Husk at købe en special gødning særligt til orkidéer, da de almindelige potteplantegødninger vil være for kraftige til orkidéen.
Husk generelt at det er bedre at gøde for lidt end for meget.
Hvordan skal man klippe en orkidé?
Som udgangspunkt behøver du ikke at klippe din orkidé. Når det er sagt, så er der som oftest ikke en regel uden undtagelser.
Trives din orkidé ikke, kan du gøre følgende:
- Er toppen af blomsterstanden ved at visne, kan stilken skæres ned til mellem det 2. og 3. øje (nodie) på stilken. Herfra skulle planten så gerne skyde på ny.
- Orkideen kan også klippes helt ned, her skal du dog være opmærksom på om planten ikke er i gang med at skyde nedefra, det ville være sådan en skam at klippe friske nye skud af.
Her kommer lige et par eksempler på andre orkidé arter som du måske også har set. Der kan være enkelte ting, man skal være opmærksom på i forhold pasningen af disse arter også, f.eks. er en Vanda orkidé mindre glad for træk og kulde. Derfor anses disse for at være mere sarte i forhold til indeklimaet de bliver placeret i.
Køb en flot orkidé hos Bloomit og glæd nogen du holder af
Hos Bloomit kan du bestille forskellige phalaenopsis orkidéer, se vores udvalg her og forkæl dig selv eller en du holder af.